Ara
Tatlar ve İzler / Anasayfa  / Limon Turşusu
a

Limon Turşusu

Biraz da bize tat veren tariflerimizi paylaşalım. Tariflerimiz oldukça basit, çoğu zaman ölçüsüz ve detaysız. Takıldığınız yerde rahatlıkla bize sorabilirsiniz.

Bu tarifi, yıllar önce Viyana’daki bir kitapçıdan aldığım Oded Schwartz’ın Selbstgemachte Köstlichkeiten adlı kitabından buldum. Alaçatı’daki bahçemizde şahane limon veren iki tane çok yaşlı limon ağacımız var. Verdikleri limon normal tüketim sınırlarının çok üstünde olduğu için son senelerde sürekli limon turşusu yapıyoruz. (Meraklısına not: Şekerli olan hiçbir şey tüketmediğimiz için reçel yapmıyoruz. :))

Kabuklarını kullanacağımız için limonların doğal, yani ilaçsız ve mumsuz olması çok önemli. Limonları bir fırça yardımı ile güzelce yıkıyoruz.

Sonrasında her bir limonu dört eşit parça halinde kesiyoruz. Ancak dibine kadar değil; çünkü limonların bir yelpaze gibi açılması lazım. Dilimlerin arasına iri taneli deniz tuzu döküyoruz: Her bir limon için dolu bir tatlı kaşığı yeterli geliyor.

Limonları boşluk bırakmadan kavanozun içine yerleştirdikten sonra, güneşli bir yerde iki gün bekletiyoruz. Bu iki günde kavanozdaki limonlar su salacak. İki günün sonunda salınan su yeterli gelmezse biraz limon sıkıp suya ekleme yapabiliriz. En tepedeki limon, bu suyun en fazla iki parmak üstünde kalmalı.

Örneğin deniz kenarında bulmuş olduğunuz, kavanozun ağzına uygun gelecek bir taşı güzelce yıkayıp, kaynar suyun içinde arındırabilirsiniz. Bu taşla limonları sıkıca bastıralım ve taşı kavanoza koyalım, üstünü zeytinyağı ile dolduralım; böylece kavanozun hava almasını engellemiş olacağız.

Kavanozun içindeki sıvı ve limonlar önce bulanık bir hal alacak. Merak etmeyin; limon suyunuz yaklaşık beş gün sonra tamamen berraklaşacaktır. Yaklaşık on beş gün sonrasında da limon turşusu kullanıma hazır hale gelecek.

Limon turşumuzu nasıl kullanabiliriz?

Ben en çok kuzu ve tavuk yemeklerinde kullanıyorum, gerçi balık ve salatalarda da çok kullanılıyor. Kuzu fırın yapmadan önce bir tane bütün limonu turşudan çıkartıyorum; tüm eti bu limon ile ovalıyorum. Limonun kabuklarını kullanmayı tercih etmiyorum; fakat buruk tattan hoşlanıyorsanız eti kabukları ile pişirebilirsiniz. Aynı kullanım şekli tavuk ve dana but için de uygundur. Limonlar bittikten sonra kavanozda kalan limon suyunu enginar yemeklerinde, salatalarda ve benzeri tariflerde kullanarak değerlendirebilirsiniz.

Şimdiden afiyet olsun!

Yorum yapılmamış
Yorum yap